Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

foodchain - κάρι το νόστιμο φάρμακο

Κάρι: το νόστιμο φάρμακο

ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΓΑΔΑΣ | Κυριακή 23 Μαΐου 2010  από το Βήμα
Αν το βλέπαμε σε κινηματογραφικό έργο, θα μας ενοχλούσε γιατί θα το βρίσκαμε τραβηγμένο.Ενας ινδικής καταγωγής ερευνητής σε αντικαρκινικό ινστιτούτο στο Τέξας πηγαίνει στην κουζίνα,παίρνει λίγη κίτρινη σκόνη από το κουτί με τα μπαχαρικά που είχε για να νοστιμίζει το πρόχειρο μεσημεριανό φαγητό του και τη ρίχνει επάνω από κάποιες καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων.

Σε λίγο δεν πιστεύει στα μάτια του: η δράση δύο σημαντικών για την καρκινογένεση μορίων αναστέλλεται! Και ο ινδός ερευνητής που κάτι ήξερε από αγιουρβεδική ιατρική και θυμήθηκε ότι μικρός στην πατρίδα του οι άνθρωποι για χίλιες αιτίες, από πληγές ως στομαχικές διαταραχές, έτρωγαν παραπάνω κάρι έριξε στα καρκινοπαθή κύτταρα ένα από τα πιο βασικά συστατικά του κλασικού αυτού μπαχαρικού. Οταν την όλη ιστορία, που συνέβη το 1989, την περιγράφει το «Scientific Αmerican» (Φεβρουάριος 2007), δεν μπορείς να συνεχίσεις να λες ότι ο... σκηνοθέτης το παράκανε. Ισως το παράκαναν μερικοί στη συνέχεια και άρχισαν να εμπορεύονται το κάρι ως ένα θαυματουργό φάρμακο για τον καρκίνο του στήθους, του προστάτη, του παχέος εντέρου, για την παγκρεατίτιδα και την αρθρίτιδα. Τώρα παρατηρούν τη δράση του σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμη και σε χάπια το κυκλοφόρησαν, αλλά τώρα η όλη υπόθεση εξετάζεται πιο επιστημονικά.

Λέγοντας κάρι οι άνθρωποι στην Ινδία, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν εννοούν διάφορα μείγματα μπαχαρικών που κάθε φορά μπορεί να περιέχουν ως και είκοσι διαφορετικά συστατικά. Το βασικό συστατικό όμως που φθάνει στο 20%-30% είναι ο κουρκουμάς, γνωστός και ως κιτρινόριζα ή χρυσόριζα, το turmeric στα αγγλικά και haldi στα ινδικά. Πολλές φορές πουλούν το κάρι χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά η σύνθεσή του και γι΄ αυτό στην Ελλάδα κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι ένα και μόνο μπαχαρικό και όχι μείγμα. Βασικά συστατικά σε ένα κλασικό κάρι μαζί με τον κουρκουμά είναι το συγγενικό του, το τζίντζερ, το κύμινο, ο κορίανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, όλα καλά κονιορτοποιημένα στο γουδί για πολλή ώρα, αν φτιάχνεται στο σπίτι, ώστε να γίνουν σαν πούδρα. Οταν αγοράζουμε κάρι και όχι αόριστα εκείνες τις σκόνες που γράφουν απ΄ έξω «κατάλληλη για κοτόπουλο», «κατάλληλη για μπιφτέκι» κτλ., πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι περιέχει σε αρκετή ποσότητα κουρκουμά. Και όταν αυτό το μπαχαρικό το συναντάμε σε άλλες τροφές, γιατί περιέχει την κουρκουμίνη, την ουσία που δίνει το κίτρινο χρώμα σε μουστάρδες, μαρμελάδες, ζελέ, να ξέρουμε ότι ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό προϊόν που βγαίνει από τη ρίζα του φυτού Curcuma Longa και δεν χρειάζεται να τον θεωρούμε ως ύποπτη χημική ουσία.

Σήμερα υπάρχει σε πειραματικό στάδιο μια ελπιδοφόρα δίαιτα με λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και τα συναφή μαζί με κάρι για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ενώ είναι γνωστό από χρόνια ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες όπως και η ασπιρίνη και επάνω σε γάζες γιατρεύει και πληγές. Οπότε τελικά, εκτός από την κουζίνα, κάποια στιγμή θα βρει και εδώ στη Δύση θέση και στο σπιτικό φαρμακείο.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=333413&dt=23/05/2010#ixzz0pKMwyrWC

Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Μερικές συμβουλές για το μάθημα της Φυσικής στις γενικές εξετάσεις.
Μερικές συμβουλές για το μάθημα της Φυσικής στις γενικές εξετάσεις.

Για 3ο ή 4ο θέμα: προσέξτε ασκήσεις:

Από το 1ο κεφάλαιο:

1. Άσκηση με κρούση και ταλάντωση,  σε κατακόρυφο ή κεκλιμένο σύστημα.
2. Κύκλωμα LC με αρχική τροφοδοσία από πηγή σταθερής ΗΕΔ, όπως αυτές του σχολικού ή αντίστοιχες. Ιδιαίτερα με αρχική φάση.

Από το 2ο κεφάλαιο:

3. Άσκηση συμβολής σε επιφάνεια υγρού. Ιδιαίτερα προσοχή στην περίπτωση οι πηγές να μην είναι σύγχρονες. Εδώ μπορεί να γίνει μείξη με διατήρηση ενέργειας ταλαντωτή για κάποιο σημείο της επιφάνειας.
4. Άσκηση με στάσιμο κύμα.

Από το 4ο κεφάλαιο.

5. Άσκηση με κύλιση χωρίς ολίσθηση και αναφορά σε ρυθμούς κινητικής ενέργειας ή έργα.
   Σε παραλλαγή , κύλιση και ολίσθηση ταυτόχρονα με τα ίδια ερωτήματα. Νωρίτερα έχει αποδείξει ότι η μεταφορική επιτάχυνση δεν είναι ίση με το γινόμενο της γωνιακής επιτάχυνσης επί την ακτίνα.

6. Γιο-γιο με σχετικά ερωτήματα με σταθερό άκρο νήματος. Κάποια στιγμή σπάει το νήμα, και η ω διατηρείται σταθερή, ενώ η υ αυξάνεται.
Σε παραλλαγή, γιο-γιο με άκρο νήματος  που ανεβαίνει.
7. Περιστρεφόμενη ράβδος με εξωτερική ροπή και κρούση.

Από το 5ο κεφάλαιο.

8. Σύνθετη άσκηση με ολίσθηση σε κεκλιμένο επίπεδο ή τεταρτοκύκλιο, κρούση ελαστική, ταλάντωση, και φαινόμενο Doppler.

Για θεωρία:
Προσέξτε ιδιαίτερα.

1. Πρίσματα με διάθλαση και ολική ανάκλαση.
2. Στάσιμο κύμα σε χορδή σταθερή σε δύο άκρες.
3. Κατακόρυφο ελατήριο με ερωτήματα στη δύναμη ελατηρίου και στο έργο της.
4. Στιγμιότυπο τρέχοντος κύματος και ερώτημα για το πρόσημο της ταχύτητας κάποιου σημείου.
5. Κρούση πλάγια σφαίρας με άλλη αρχικά ακίνητη σφαίρα.
6. Φαινόμενο στο οποίο διατηρείται η στροφορμή με αναφορά και στη μεταβολή της κινητικής  ενέργειας.
7. Φαινόμενο Doppler με ερώτημα στο μήκος κύματος.
8. Σύνθεση ταλαντώσεων της ίδιας συχνότητας κλπ.

Ψυχραιμία και χαμόγελο.
Καλή επιτυχία

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Ανατομία του καλού πέναλτι


Ανατομία του καλού πέναλτι

Είναι καλύτερα να κοιτάζεις τον τερματοφύλακα προτού σουτάρεις ή να τον αγνοείς;
Πού πρέπει να σημαδεύεις; Τι χρώμα να έχει η στολή; Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα τρικ; Η επιστήμη αναλύει τις παραμέτρους της μονομαχίας στο γρασίδι

ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ | Κυριακή 16 Μαΐου 2010Από το Βήμα 

«Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» έχει την τιμητική του στη λογοτεχνία με το διήγημα του Πέτερ Χάντκε και στον κινηματογράφο με την ομότιτλη ταινία του Βιμ Βέντερς. Ο γκολκίπερ όμως δεν είναι ο μόνος που «τρέμει» αυτή την αναμέτρηση. Το πέναλτι είναι ίσως η περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όχι μόνο γι΄ αυτόν που κάθεται κάτω από τα γκολπόστ αλλά και για τον παίκτη που εκτελεί το σουτ, και τελευταία βλέπουμε την ψυχοφθόρο αυτή διαδικασία να επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα στους τελικούς των μεγάλων διοργανώσεων. Η επιστήμη δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη μπροστά σε τόσο σασπένς.

Τα τελευταία χρόνια αρκετές επιστημονικές μελέτες- οι περισσότερες από βρετανικά πανεπιστήμια μια και, όπως θα υπενθύμιζαν οι κακεντρεχείς, η Εθνική Αγγλίας πάσχει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα- έχουν αρχίσει να διερευνούν διεξοδικά το θέμα. Εν όψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ και της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τα αποτελέσματά τους κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον διεθνή Τύπο. Στατιστικές, μαθηματικοί υπολογισμοί, αλλά επίσης ψυχολογικά τεστ και «πραγματικές» μετρήσεις κατά τη δραματική στιγμή του σουτ έχουν τεθεί στην υπηρεσία ενός και μόνου σκοπού: την ανεύρεση μιας συνταγής για το «τέλειο πέναλτι».

Το τέλειο σουτ
Η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη συνταγή του είδους παρουσιάστηκε πριν από μία πενταετία από το Πανεπιστήμιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ. Αναλύοντας μαγνητοσκοπημένες φάσεις πέναλτι διάρκειας πολλών ωρών και κάνοντας τους απαραίτητους μαθηματικούς υπολογισμούς οι ερευνητές του Τμήματος Αθλημάτων και Σωματικής Αγωγής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς το γκολ είναι να στείλει την μπάλα ψηλά, στη δεξιά ή στην αριστερή γωνία του τέρματος, κατά προτίμηση ακριβώς σε απόσταση ενός μέτρου από το οριζόντιο δοκάρι.

Για να επιτευχθεί αυτό υπολόγισαν ότι ο παίκτης θα πρέπει να κλωτσήσει την μπάλα με γωνία 20-30 μοιρών και με ταχύτητα 25-29 μέτρων το δευτερόλεπτο- ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο. «Μόνον έτσι εξασφαλίζεται 100% επιτυχία» ήταν το απόφθεγμα των ερευνητών, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παραδοσιακή αντίληψη των επαγγελματιών του ποδοσφαίρου που θεωρούν ότι το «καλό» πέναλτι χτυπιέται με δυνατό σουτ και χαμηλά.

Ψυχολογία και timing
Η πορτοκαλί στολή του Πετρ Τσεχ φαίνεται ότι πραγματικά «τραβάει» σαν μαγνήτης την μπάλα
Οι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν το πέναλτι σαν μια μονομαχία ανάμεσα στον παίκτη που εκτελεί το σουτ και στον τερματοφύλακα που το περιμένει. Ο τελευταίος θεωρείται ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα: σύμφωνα με τις στατιστικές, το 65%-75% των πέναλτι καταλήγουν σε γκολ, πράγμα το οποίο «ψυχολογικά» σημαίνει ότι όλοι είναι πρόθυμοι να συγχωρήσουν τον γκολκίπερ που δεν κατορθώνει να αποκρούσει την μπάλα αλλά όχι τον παίκτη που αστοχεί: ο Ρομπέρτο Μπάτζιο και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ το ξέρουν καλά. Από εκεί και πέρα το πλεονέκτημα κρίνεται σε μικρές αλλά, όπως φαίνεται, αποφασιστικές λεπτομέρειες. Η ταχύτητα στην εκτέλεση, στατιστικά, φαίνεται να ευνοεί τον «εκτελεστή». Αν ο παίκτης χτυπήσει γρήγορα την μπάλα- μέσα σε τρία το αργότερο δευτερόλεπτα από το σφύριγμα- έχει υπέρ του το στοιχείο της έκπληξης. Αν καθυστερήσει περισσότερο από 13 δευτερόλεπτα δημιουργεί στον τερματοφύλακα νευρικότητα, η οποία και πάλι μπορεί να αποβεί υπέρ του. Το ποσοστό επιτυχίας μεγαλώνει επίσης αν το σουτ πραγματοποιηθεί αφού ο τερματοφύλακας κινηθεί. Εδώ όμως απαιτείται προσοχή: ο παίκτης δεν πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο από 0,43 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την κίνηση του τερματοφύλακα, γιατί οι πιθανότητες για γκολ μειώνονται στο μισό.

Το βλέμμα που σκοράρει
Στην περίπτωση του πέναλτι ένα βλέμμα φαίνεται ότι μπορεί να σκοτώσει- τις πιθανότητες επιτυχίας φυσικά και όχι τον αντίπαλο. Το ζήτημα διερευνήθηκε πέρυσι από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Εξετερ, οι οποίοι ζήτησαν από τους ποδοσφαιριστές της πανεπιστημιακής ομάδας να φορέσουν ειδικά γυαλιά που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών και να επιδοθούν σε σειρά εκτελέσεων πέναλτι. Στον πρώτο «γύρο» όλα έμοιαζαν με μια «χαλαρή» προπόνηση. Στον δεύτερο γύρο εισήχθη ο παράγοντας του άγχους με ένα έπαθλο 50 λιρών (59 ευρώ) για την καλύτερη εκτέλεση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο αγχωμένοι ήταν οι παίκτες τόσο πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα εστίαζαν το βλέμμα τους στον τερματοφύλακα, με αποτέλεσμα να στέλνουν την μπάλα προς το κέντρο του τέρματος όπου είναι και πιο εύκολο να αποκρουστεί. «Η καλύτερηστρατηγική για τον παίκτη» αποφάνθηκαν οι ερευνητές «είναι να διαλέγει ένα σημείο και να σουτάρει απευθείας εκεί αγνοώντας τον τερματοφύλακα» . Η εξάσκηση σε αυτή τη στρατηγική, προσθέτουν, ευνοεί τον καλό συντονισμό μεταξύ των κινήσεων των ματιών και των κινήσεων του σώματος του ποδοσφαιριστή, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ακρίβεια στα σουτ.

Η προδοσία της λεκάνης
Ο τερματοφύλακας, από την πλευρά του, κερδίζει αν κοιτάξει επίμονα και με παρατηρητικότητα τον αντίπαλο «μονομάχο». Το καλύτερο σημείο για να εστιάσει την προσοχή του είναι, σύμφωνα με τις έρευνες, η λεκάνη του παίκτη που εκτελεί το πέναλτι: ειδικά στα τελευταία βήματα πριν από το σουτ η κίνησή της προδίδει την κατεύθυνση που πρόκειται να ακολουθήσει η μπάλα.

Ο γκολκίπερ μπορεί επίσης να επιδοθεί σε κάποια τρικ για να επηρεάσει τις επιλογές του αντιπάλου του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσαν ότι αν επιλέξει να σταθεί μόλις 6 ως 10 εκατοστά αριστερά ή δεξιά του κέντρου οδηγεί συνήθως αυτόν που εκτελεί το σουτ να στείλει την μπάλα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπου φαίνεται να υπάρχει περισσότερος χώρος.

Οσον αφορά την ψυχολογία αυτού που κάθεται κάτω από τα γκολπόστ, μια μελέτη που διεξήγαγαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Τσίτσεστερ διαφωνεί ως έναν βαθμό με τα ευρήματα της έρευνας συναδέλφων τους του Εξετερ, αν και από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Οι ερευνητές ζήτησαν από τερματοφύλακες να αξιολογήσουν αντιπάλους με βάση το βλέμμα και το χρώμα της φανέλας τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γκολκίπερ ένιωθαν περισσότερο ανασφαλείς και θεωρούσαν ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκρούσουν το πέναλτι αν ο αντίπαλος τους κοίταζε κατά πρόσωπο και φορούσε κόκκινη φανέλα, χρώμα το οποίο υποσυνείδητα συνδέεται με τον κίνδυνο και την επιθετικότητα.

lalina@tovima.gr

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Ψυχραιμία και καλό γράψιμοΠαιδιά κρατήστε τη ψυχραιμία σας.
Είναι απλές εξετάσεις, έχετε ξαναδώσει.
Η δουλειά σας, ένα ολόκληρο χρόνο, θα πιάσει τον τόπο που της αξίζει.
Μη χάνετε το γέλιο σας, όλα περνούν και χάνονται, αξίζει το ταξίδι.

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

Ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων


ΛΟΝΔΙΝΟ Απρόσκοπτα συνεχίζεται η οργάνωση της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής LΙSΑ που έχει στόχο τον εντοπισμό των μυστηριωδών βαρυτικών κυμάτων η ύπαρξη των οποίων προβλέπεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας. Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί (αναταράξεις) που δημιουργούνται μέσα στον χώρο και χρόνο (χωρόχρονο) του Σύμπαντος από βίαια κοσμικά φαινόμενα όπως οι συγκρούσεις γαλαξιών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βαρυτικά κύματα εκπέμπονται από μαύρες τρύπες αλλά και από υπέρπυκνους αστέρες (πάλσαρ) που περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βαρυτικά κύματα προκαλούν παραμορφώσεις στον χωροχρόνο οι οποίες λαμβάνουν τη μορφή ταλαντώσεων αναλόγων με τους κυματισμούς στην επιφάνεια του νερού μιας λίμνης μετά τη ρίψη πέτρας. Παρά τις προσπάθειες, όμως, η παρουσία των βαρυτικών κυμάτων (που θα επιβεβαιώσει και τη θεωρία της σχετικότητας) δεν έχει εντοπιστεί ως σήμερα.

Ετσι οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης (ΝΑSΑ και ΕSΑ) ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός σύνθετου διαστημικού παρατηρητηρίου που θα προσπαθήσει να «συλλάβει» τα βαρυτικά κύματα. Το παρατηρητήριο ονομάζεται LΙSΑ (Laser Ιnterferometer Space Αntenna) και αποτελείται από τρία σκάφη τα οποία θα βρίσκονται σε απόσταση 5 εκατ. χλμ. το ένα από το άλλο σε διάταξη ισόπλευρου τριγώνου. Τα συμβολόμετρα λέιζερ που διαθέτουν τα σκάφη θα πραγματοποιούν συνεχώς μετρήσεις στον χώρο και στη μάζα για να εντοπίσουν τυχόν μεταβολές στο πεδίο του χωροχρόνου στον οποίο θα βρίσκονται τα τρία σκάφη.

Aπό το Βήμα

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη Φυσική της Γ λυκείου
1. Υλικό σημείο μάζας m είναι συνδεδεμένο σε κατακόρυφο ελατήριο σταθεράς k, το άλλο άκρο του οποίου συνδέεται σε οροφή. Εκτρέπουμε κατακόρυφα το σώμα από τη θέση ισορροπίας κατά Δx και το αφήνουμε να κάνει ΑΑΤ με περίοδο, Τ.
α. Αν το εκτρέπαμε κατά 2Δx θα έκανε ταλαντώσεις με περίοδο 2Τ.
β. Η μέγιστη δυναμική ενέργεια του ελατηρίου ισούται με τη μέγιστη δυναμική ενέργεια της ταλάντωσης.
γ. Η ενέργεια της ταλάντωσης ισούται με την ενέργεια που ξοδέψαμε για να βάλουμε το σύστημα σε ταλαντώσεις.
δ. Η ενέργεια της ταλάντωσης είναι μικρότερη από  την ενέργεια που ξοδέψαμε για να βάλουμε το σύστημα σε ταλαντώσεις.

2. Ενώ ακούμε ραδιοφωνικό σταθμό που εκπέμπει σε συχνότητα 100ΜΗz θέλουμε να ακούσουμε το σταθμό που εκπέμπει σε 96,9ΜΗz. Για το σκοπό αυτό πρέπει να :
α. Αυξήσουμε τη χωρητικότητα του πυκνωτή.
β. Μειώσουμε την αυτεπαγωγή του πηνίου.
γ. Μειώσουμε τη χωρητικότητα του πυκνωτή.
δ. Μειώσουμε ταυτόχρονα αυτεπαγωγή πηνίου και χωρητικότητα πυκνωτή.

3. Ταλαντωτής κάνει φθίνουσα ταλάντωση και η δύναμη που αντιστέκεται στην κίνηση είναι της μορφής F=-bυ (b μικρό). Ο ρυθμός μείωσης της ενέργειας του ταλαντωτή είναι:
α. ανάλογος της απομάκρυνσης.
β. αντιστρόφως ανάλογη της ταχύτητας.
γ. ανάλογος του τετραγώνου της ταχύτητας.
δ. ανεξάρτητος της σταθεράς απόσβεσης b.

4. Υλικό σημείο κάνει ταυτόχρονα δύο ΑΑΤ με την ίδια διεύθυνση ίδια, θέση ισορροπίας και με εξισώσεις απομάκρυνσης x1=Αημωt και x2=Αημ(ωt+π/2). Η εξίσωση της συνισταμένης ταλάντωσης είναι:
α. x=Αημ(ωt+π/4)                     
β. Αημ(ωt+π/4)
γ. x= Αημ(ωt+π/4)
δ. Αημ(ωt+π/2)

5. Σε μια τεντωμένη χορδή διαδίδεται εγκάρσιο κύμα. Η ταχύτητα διάδοσης εξαρτάται από:
α. Τη συχνότητα.                       γ. Το πλάτος
β. Το μήκος κύματος.                δ. Το πόσο τεντωμένη είναι η χορδή.      

6. Εγκάρσιο κύμα διαδίδεται σε γραμμικό ελαστικό μέσο. Η απόσταση ενός όρους και της μεθεπόμενης κοιλάδας είναι 0,6m. Δύο σημεία Κ και Λ του ελαστικού μέσου ταλαντώνονται και οι θέσεις ισορροπίας τους απέχουν μεταξύ τους Δx=1m. Τα σημεία Κ και Λ έχουν κάθε στιγμή:
α. Αντίθετες απομακρύνσεις και ίσες ταχύτητες.
β. Ίσες απομακρύνσεις και ίσες ταχύτητες.
γ. Αντίθετες απομακρύνσεις και αντίθετες ταχύτητες.
δ. Ίσες απομακρύνσεις και ίσες ταχύτητες.

7. Η αρχή της επαλληλίας :
α. Ισχύει μόνο για κύματα που παράγονται από σύγχρονες πηγές.
β. Δεν παραβιάζεται ποτέ.
γ. Δηλώνει ότι η διάδοση του ενός κύματος είναι ανεξάρτητη από τη διάδοση του άλλου.
δ. Ισχύει και για κύματα που προέρχονται από μια έκρηξη.

8. Όλα τα σημεία ενός γραμμικού ελαστικού μέσου που περιλαμβάνονται μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών στάσιμου κύματος:
α. Έχουν διαφορετική περίοδο ταλάντωσης.
β. Διέρχονται ταυτόχρονα από τη θέση ισορροπίας τους.
γ. Έχουν διαφορά φάσης π.
δ. Ταλαντώνονται με το ίδιο πλάτος.

9. Σε μια χορδή που και τα δύο άκρα της είναι στερεωμένα σε ακλόνητα σημεία δημιουργείται στάσιμο κύμα με τρεις κοιλίες. Αν ένας δεσμός απέχει από τη γειτονική του κοιλία απόσταση d, τότε το μήκος της χορδής είναι:
α. d         β. 2d                 γ. 4d            δ. 6d

10. Για το φάσμα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων γνωρίζουμε ότι:
α. Οι ακτίνες γ απορροφώνται έντονα από το όζον της ατμόσφαιρας.
β. Οι υπέρυθρες προκαλούν μαύρισμα στο δέρμα του ανθρώπου.
γ. Τα ραδιοκύματα εκπέμπονται από ραδιενεργούς πυρήνες.
δ. Τα μήκη κύματος των ακτίνων Χ είναι μικρότερα από τα μήκη κύματος των μικροκυμάτων.

11. Για ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα η σχέση Ε/Β=3x108m/s,  όπου Ε η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου και Β η ένταση του μαγνητικού πεδίου ισχύει όταν το κύμα διαδίδεται:
α. Μόνο στο κενό.
β. Μόνο στην ύλη.
γ. Μόνο σε υλικά με δείκτη διάθλασης n=1,5
δ. Σε κάθε υλικό και στο κενό.

12. Σε στερεό σώμα που είναι αρχικά ακίνητο ασκείται συνισταμένη ροπή διάφορη του μηδενός και συνισταμένη δύναμη μηδέν. Τότε το σώμα:
α. Παραμένει ακίνητο.                          
β. Περιστρέφεται.
γ. Κάνει σύνθετη κίνηση.
δ. Κάνει μόνο μεταφορική κίνηση.

13. Δίσκος περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του και είναι κάθετος σ’ αυτόν, με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω. Τότε όλα του τα σημεία:
α. Έχουν ίδια κεντρομόλο επιτάχυνση.
β. Διαγράφουν στον ίδιο χρόνο ίσα μήκη τόξου.
γ. Έχουν ίδιες στροφορμές.
δ. Διαγράφουν στον ίδιο χρόνο ίσες γωνίες.

14. Το spin της Γης:
α. Είναι η στροφορμή που έχει λόγω περιστροφής γύρω από τον άξονά της.
β. Είναι η στροφορμή που έχει λόγω περιστροφής γύρω από τον Ήλιο.
γ. Είναι μονόμετρο μέγεθος.
δ. Είναι η κινητική ενέργεια λόγω ιδιοπεριστροφής.   

15. Η ροπή αδράνειας ενός στερεού σώματος δεν εξαρτάται από:
α. Τη θέση του άξονα περιστροφής.
β. Τον τρόπο κατανομής μάζας γύρω από τον άξονα περιστροφής.
γ. Τις διαστάσεις του σώματος.
δ. Τη γωνιακή ταχύτητα του σώματος.

16. Αυτοκίνητο επιταχύνεται κινούμενο προς τη δύση. Η γωνιακή ταχύτητα και επιτάχυνση:
α. Έχουν αντίθετες κατευθύνσεις.             
β. Κατευθύνονται προς το νότο.
γ. Κατευθύνονται δυτικά.                           
δ. Κατευθύνονται βόρεια.

17. Σε ομογενές και συμμετρικό σώμα που περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα που διέρχεται από το κέντρο του ασκείται σταθερή ροπή.
α. Ο ρυθμός μεταβολής στροφορμής αυξάνεται.        
β. Το έργο σε κάθε περιστροφή είναι το ίδιο.
γ. Η στροφορμή του διατηρείται σταθερή.                  
δ. Η κινητική ενέργεια διατηρείται σταθερή.

18. Κατά την κεντρική και ελαστική κρούση δύο σφαιρών ίσης μάζας, τα σώματα ανταλλάσσουν:
α. Μόνο ορμές.                                         
γ. Μόνο ταχύτητες.
β. Μόνο κινητικές ενέργειες                     
δ. Όλα τα παραπάνω.

19. Σε μια ελαστική και κεντρική κρούση δύο σφαιρών:
α. Οι σφαίρες ανταλλάσσουν ταχύτητες.
β. Η κινητική ενέργεια της κάθε σφαίρας διατηρείται σταθερή.
γ. Οι αλγεβρικές τιμές των ταχυτήτων των σφαιρών πριν και μετά την κρούση συνδέονται με τη σχέση υ1-υ2=V1-V2.
δ. Οι αλγεβρικές τιμές των ταχυτήτων των σφαιρών πριν και μετά την κρούση συνδέονται με τη σχέση υ1-υ2=V2-V1.

20. Δύο σώματα με μάζες m και 2m συγκρούονται πλαστικά. Αν μετά την κρούση το συσσωμάτωμα που προκύπτει μένει ακίνητο, τότε τα δύο σώματα πριν την κρούση είχαν:
α. ίσες ταχύτητες.                  
β. ίσες ορμές.
γ. ίσες κινητικές ενέργειες     
δ. αντίθετες ορμές.

21. Οδηγός αυτοκινήτου κινείται σε ευθύγραμμο δρόμο και ακούει τον ήχο της σειρήνας του περιπολικού που τον ακολουθεί με την ίδια συχνότητα που την ακούει και ο οδηγός του περιπολικού. Αυτό σημαίνει ότι:
α. Το περιπολικό τον πλησιάζει.
β. Αυτός και το περιπολικό έχουν ίδιες ταχύτητες.
γ. Το περιπολικό κινείται με σταθερή ταχύτητα.
δ. Αυτός απομακρύνεται από το περιπολικό.

22. Hχητική πηγή (S) εκπέμπει ήχο με μήκος κύματος λs και απομακρύνεται από ακίνητο παρατηρητή, (Α). Αυτός ακούει τον ήχο και αντιλαμβάνεται μήκος κύματος λΑ:
α. λΑ=λs                                β. λΑ>λs                 γ. λΑ<λs

23. Ηχητική πηγή S κινείται με σταθερή ταχύτητα υ­s=υ/10, όπου υ η ταχύτητα του ήχου και εκπέμπει ήχο με μήκος κύματος, λ.  Η πηγή πλησιάζει παρατηρητή Α που κινείται αντίθετα στην ίδια ευθεία με ταχύτητα υΑ.Το μήκος κύματος που καταγράφει για τον ήχο που ακούει ο παρατηρητής είναι:

α.  λ                    β. 0,9λ            γ. 1,1λ

Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Κριτήριο αξιολόγησης στη Φυσική γενικής παιδείας Β λυκείουΚριτήριο αξιολόγησης στη Φυσική γενικής παιδείας Β λυκείου

ΘΕΜΑ 1o:

Βρείτε τη σωστή απάντηση στις ερωτήσεις που ακολουθούν:

1. Δύο σημειακά ηλεκτρικά φορτία q και 2q βρίσκονται σε απόσταση r μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν με δύναμη μέτρου F. Διπλασιάζουμε το ένα από τα δύο φορτία και τη μεταξύ τους απόσταση. Τότε η δύναμη θα γίνει:

α. 2F             
β. F                       
γ.  F/2     
δ. F/4

2.   Αν διπλασιάσουμε την απόσταση των οπλισμών του επίπεδου πυκνωτή, η χωρητικότητα:

α.    διπλασιάζεται,       β. μένει σταθερή,   
γ. υποδιπλασιάζεται,   δ. τετραπλασιάζεται

3.  Το ρεύμα βραχυκύκλωσης μιας ηλεκτρικής πηγής.
α. είναι το ρεύμα που διαρρέει την πηγή όταν οι πόλοι της συνδέονται με αντιστάτη άπειρης αντίστασης.
β. είναι το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να διαρρέει την πηγή.
γ. είναι μηδέν, αν η πηγή είναι ιδανική.
δ. έχει τιμή που εξαρτάται από τη συνολική αντίσταση του κυκλώματος που τροφοδοτεί η πηγή.

4.  Ρευματοφόρος αγωγός τοποθετείται μέσα σε μαγνητικό πεδίο έτσι ώστε το μήκος του να είναι κάθετο στις δυναμικές γραμμές του πεδίου. Αν ο αγωγός στραφεί έτσι ώστε τώρα να σχηματίζει γωνία 300 με τις δυναμικές γραμμές, το μέτρο της δύναμης που δέχεται από το μαγνητικό πεδίο:
α. διατηρείται σταθερό                                                
β.  μειώνεται κατά 50%
γ. μειώνεται κατά 25%                                                
δ. διπλασιάζεται

5. Ποιες από τις προτάσεις που ακολουθούν είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;

α. Η ειδική αντίσταση ενός υλικού μετριέται σε Ω×m.
β. Η 1kWh είναι μονάδα ηλεκτρικής ισχύος.
γ. Η χωρητικότητα ενός πυκνωτή εξαρτάται από το φορτίο του.
δ. Ο κανόνας Lenz είναι συνέπεια της αρχής διατήρησης της ενέργειας.
ε. Το μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο κέντρο κυκλικού ρευματοφόρου αγωγού είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ακτίνα του αγωγού.

ΘΕΜΑ 2ο

1.  Λαμπτήρας έχει χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας (24W, 12V).
Αν τον τροφοδοτήσουμε με τάση 24V πόση αντίσταση πρέπει να συνδέσουμε σε σειρά με το λαμπτήρα ώστε αυτός να δουλεύει κανονικά;

α. 6Ω     β. 12Ω     γ. 4Ω

Ποια είναι η σωστή απάντηση; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

2. Κυκλικός αγωγός ακτίνας R διαρρέεται από ρεύμα έντασης Ι. Ευθύγραμμος αγωγός τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με τον κυκλικό  και σε απόσταση 2R από το κέντρο του κυκλικού, Κ. Αν η ένταση του αμοιβαίου μαγνητικού πεδίου στο κέντρο Κ του κυκλικού αγωγού είναι μηδέν, τότε η ένταση του ρεύματος του ευθύγραμμου αγωγού είναι:

α. 2Ι,   β. 2π/Ι,   γ. 2πΙ,     δ. πΙ

Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

3. Αγώγιμο πλαίσιο με Ν=10 σπείρες τοποθετείται μέσα σε μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο και η διερχόμενη μέσα από αυτό μαγνητική ροή μεταβάλλεται ως προς το χρόνο  σύμφωνα με τη  γραφική παράσταση.
Να παρασταθεί γραφικά η μέση τιμή της ΗΕΔ που αναπτύσσεται στο πλαίσιο ως προς το χρόνο.


ΘΕΜΑ 3ο:

Πυκνωτής που έχει κενό ανάμεσα στους οπλισμούς του έχει  χωρητικότητα  είναι C=F. Οι
Η απόσταση ανάμεσα στους οπλισμούς του είναι L=2cm. Ο πυκνωτής είναι συνδεδεμένος με τάση V και φορτισμένος πλήρως.
Αβαρές σωματίδιο μάζας m=4×10-5kg και φορτίου q=C αφήνεται ελεύθερο σε σημείο Α του θετικά φορτισμένου οπλισμού κινείται ευθύγραμμα και καταλήγει στο σημείο Β του άλλου οπλισμού. Στη διαδρομή αυτό το έργο του ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή είναι W=4×10-4J.
α. Πόση είναι η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή;   
β. Με πόση επιτάχυνση κινήθηκε το σωματίδιο;                                            
γ. Να βρεθεί το φορτίο του πυκνωτή.
δ. Αποσυνδέουμε τον πυκνωτή από την τάση V και εισάγουμε στο εσωτερικό του διηλεκτρικό υλικό με διηλεκτρική σταθερά ε=4.  Να υπολογιστεί η νέα ενέργεια του πυκνωτή.    

ΘΕΜΑ 4ο

 Δίνεται το κύκλωμα με δεδομένα R1=3Ω, R2=6Ω, E=18V. Το πηνίο έχει ωμική αντίσταση Rπ=3Ω. Δίνεται η τάση VAB=6V.
To κύκλωμα περιέχει και πηνίο με n=200σπείρες/m που περιέχει σιδηρομαγνητικό υλικό με συντελεστή μαγνητικής διαπερατότητας, μ=1000. Να υπολογιστούν:
α. Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει την πηγή.
β. Η εσωτερική αντίσταση r της πηγής.
γ. Το μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του πηνίου.
δ. H θερμικής ισχύς εκλύεται στον αντιστάτη R2;
Δίνεται kμ=10-7Ν/Α2.

Αποτελέσματα
ΘΕΜΑ1.   1γ, 2γ, 3β, 4β, 5. Σ, Λ, Λ, Σ, Σ
ΘΕΜΑ2.   1α.  2γ
ΘΕΜΑ3    4000V/m. 500m/s2, 160μC, 0,0016J
ΘΕΜΑ4    3Α, 1Ω, 0,24πΤ, 6W

next 5 in 5 Οι προβλέψεις της ΙΒΜ για τις τεχνολογικες εξελιξεις