Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δεκαπέντε υποψήφιοι για το ευρωπαϊκό βραβείο καλύτερου εφευρέτη



από in. gr
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Οι εφευρέτες που επινόησαν τα ρυθμιζόμενα γυαλιά όρασης, το ραντάρ για ΙΧ, το χάπι με κάμερα και το οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι μερικοί από τους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη 2011.

Οι 15 υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ενόψει της ανακοίνωσης των νικητών και της απονομής, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στη Βουδαπέστη.

Το βραβείο, που θεωρείται η σημαντικότερη ευρωπαϊκή διάκριση στο χώρο της καινοτομίας, αναγνωρίζει τη συνεισφορά των νικητών «στην τεχνολογική πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων».

Οι υποψήφιοι ανά κατηγορία:

Βιομηχανία

  • Αν Λάμπρεχτς, Βέλγιο: Εφηύρε το οπλισμένο σκυρόδεμα, δηλαδή το τσιμέντο που ενισχύεται με ατσάλινες ράβδους, προκειμένου να αυξάνεται η αντοχή και η ελαστικότητα και να μειώνεται το κόστος.
  • Στεφάν Κεμκεμιάν, Πασκάλ Κορνίκ, Ζαν-Πολ Αρτί, Φιλίπ Λακόμ, Γαλλία: Ανέπτυξαν το σύστημα Προσαρμοστικού Ελέγχου Οδήγησης, ένα είδος ραντάρ για αυτοκίνητα με το δυναμικό να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα.
  • Πετρ Κόρμπα, Ματς Λάρσον, Ελβετία: Η εφεύρεσή τους επιτρέπει την ανίχνευση και την πρόληψη των ταλαντώσεων ισχύος στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, προκειμένου να αποφεύγονται τα μπλακάουτ.
Μηχανική και Υλικά

  • Λι Κάναμ, Βρετανία: Επινόησε ημιαγώγιμα, βιοδιασπώμενα και βιοσυμβατά υλικά από πορώδες πυρίτιο, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές, από τα χάπια παρατεταμένης αποδέσμευσης μέχρι τις απεικονιστικές εξετάσεις και τις μικροβελόνες
  • Γενς Νταλ Μπέντζεν, Δανία: Ανέπτυξε ένα σύστημα παραγωγής βιοκαυσίμου που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη περισσότερα είδη βιομάζας, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων.
  • Μπέλα Μολνάρ και συνεργάτες, Ουγγαρία: Η εταιρεία τους, 3DHistech, δημιούργησε έναν σαρωτή αυτόματης εστίασης που διαβάζει πλάκες μικροσκοπίου, διευκολύνοντας την ψηφιοποίηση μικροβιολογικών και άλλων εξετάσεων.
Έρευνα

  • Μαρτ Μιν, Εσθονία: Ανέπτυξε μεθόδους και συσκευές για τη μέτρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Οι εφευρέσεις του βρήκαν πληθώρα εφαρμογών, από την παρακολούθηση της λειτουργίας των μπαταριών μέχρι την ανάλυση βιολογικών ιστών.
  • Κριστίν Βαν Μπρόκχοφεν, Βέλγιο: Εξασφάλισε πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για γονίδια και πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
  • Τζόσουα Σίλβερ, Βρετανία: Ο πυρηνικός φυσικός της Οξφόρδης επινόησε γυαλιά με ρυθμιζόμενους φακούς που περιέχουν υγρό. Η εφεύρεσή του ήδη βελτιώνει τη ζωή 30.000 ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Συνολικής Προσφοράς

  • Περ-Ίνγκβαρ Μπρένεμαρκ, Σουηδία: Ανακάλυψε ότι το τιτάνιο είναι συμβατό με τους ανθρώπινους ιστούς. Σήμερα, τα εμφυτεύματα από αυτό το ισχυρό αλλά ελαφρύ μέταλλο βρίσκουν ευρεία χρήση, από τα βιδωτά δόντια μέχρι τα εργαλεία εξωτερικής οστεοσύνθεσης.
  • Μπλάνκα Ρίχοβα, Τσεχία: Επινόησε συνθετικά πολυμερή που χρησιμοποιούνται σε στοχευμένες, λιγότερο τοξικές χημειοθεραπείες.
  • Εμανουέλ Ντεσουρβίρ, Γαλλία: Δημιούργησε οπτικούς ενισχυτές βασισμένους στο στοιχείο έρβιο, οι οποίοι επιταχύνουν τη μετάδοση δεδομένων μέσω δικτύων οπτικών ινών.
Μη Ευρωπαϊκές Χώρες

  • Γκάβριελ Ιντάν, Ισραήλ: Επινόησε την κάμερα σε χάπι, μια συσκευή για τη διάγνωση γαστρεντερικών παθήσεων που καταργεί τις επεμβατικές τεχνικές.
  • Αλεξάντερ Γκόρλοφ, ΗΠΑ: Εφηύρε μια γεννήτρια με έλικα που αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
  • Άσοκ Γκαντγκίλ, Βίκας Γκαρούντ, ΗΠΑ-Ινδία: Ανέπτυξαν ένα σύστημα αποστείρωσης του νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μειώνει το κόστος και απαλλάσσει το δίκτυο υδροδότησης από το χλώριο.
Οι υποψήφιοι επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών και από τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα λάβει διεθνής κριτική επιτροπή ειδικών.

Οι νικητές θα παραλάβουν τρόπαια σε σχήμα ιστίου, «μιας από τις παλαιότερες αλλά και πιο δυναμικές εφευρέσεις του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

next 5 in 5 Οι προβλέψεις της ΙΒΜ για τις τεχνολογικες εξελιξεις