Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Μαθητές Λυκείου αναλύουν πραγματικά δεδομένα από τον LHC




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                               
Φεβρουάριος, 2011

Μαθητές Λυκείου αναλύουν πραγματικά δεδομένα από τον LHC
Η διεθνής διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων φέρνει κοντά νεαρούς ερευνητές

Ήρθε πάλι ο καιρός: Τον Μάρτιο, ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο θα ανοίξουν και αυτόν τον χρόνο τις πόρτες τους σε μαθητές για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων. Εφέτος, πάνω από 8000 μαθητές θα λάβουν μέρος στην διεθνή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων και θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη. Μαθητές από όλη την Ευρώπη, τις Η.Π.Α., την Νότιο Αφρική, την Βραζιλία και το Ισραήλ θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους μέσω video-συζήτησης με συντονιστές επιστήμονες από το CERN.

Η διοργάνωση των Masterclasses πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 26 Μαρτίου 2011. Επιστήμονες από 100 περίπου πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 23 χωρών θα φιλοξενήσουν τους μαθητές για μια ημέρα. Επιπλέον, πάνω από 30 πανεπιστήμια των Η.Π.Α. θα συμμετέχουν μέσω μιας τοπικής διοργάνωσης που αποτελεί τμήμα του προγράμματος QuarkNet. «Εφέτος οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν μια πραγματική πρόκληση: θα αναλύσουν τα πρώτα δεδομένα από τον LHC, δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν μερικούς μήνες», αναφέρει ο Michael Kobel, Καθηγητής Φυσικής από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, που ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα πριν 6 χρόνια στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG). Τρία πειράματα, τα ATLAS, CMS και ALICE, έχουν προσφέρει γεγονότα για αυτόν τον εκπαιδευτικό σκοπό. Οι μαθητές θα μπορέσουν, για παράδειγμα, να ξανα-ανακαλύψουν το σωματίδιο Z ή την δομή του πρωτονίου, να ανακατασκευάσουν «παράξενα σωματίδια» ή ακόμα να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το φευγαλέο σωματίδιο Higgs.

Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες. «Η διοργάνωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να δουλέψουν χέρι-χέρι με επιστήμονες και να πάρουν μια γεύση της μοντέρνας έρευνας στη φυσική», συνοψίζει ο Michael Kobel. Σε ένα αυθεντικό περιβάλλον οι μαθητές προσαρμόζονται στην διεθνοποιημένη επιστημονική έρευνα. Ταυτόχρονα, ενεργοί επιστήμονες παρουσιάζουν σεμινάρια για την φυσική των σωματιδίων, κατάλληλα προσαρμοσμένα για μαθητές. Οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τα προϊόντα της σύγκρουσης σωματιδίων που κινούνται στον διαμέτρου 27 χιλιομέτρων επιταχυντή με ταχύτητα πολύ κοντά σ’ αυτήν του φωτός. Τέλος, όπως κάνουν οι πραγματικοί επιστήμονες σε μια διεθνή συνεργασία, οι μαθητές θα συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους μέσω video συζήτησης.

Την όλη διοργάνωση Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων συντονίζει η Uta Bilow, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης σε συνεργασία με την  Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων, IPPOG, και την υποστήριξη του προγράμματος Helmholtz AlliancePhysics at the Terascale” και του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF). Οι μαθητές θα παραλάβουν ένα DVD με διαδραστικά προγράμματα φυσικής σωματιδίων, μεταφρασμένα σε 17 γλώσσες από την IPPOG και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φυσικών.


Η IPPOG είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή από εθνικούς εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα του CERN και του γερμανικού ερευνητικού κέντρου DESY. Ο σκοπός της επιτροπής αυτής είναι να φέρει την φυσική των σωματιδίων πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Στην Ελλάδα, συμμετέχουν 400 περίπου μαθητές που θα επισκεφθούν τα Πανεπιστήμια Αθήνας(16/3), Θεσσαλονίκης (17/3) και Κρήτης(12/3), το Ε.Μ.Π (16/3) και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (14/3). Το Ε.Μ.Π. διοργανώνει (12/3) και ημερίδα για καθηγητές Μ.Ε.
Συντονιστής της Ελληνικής διοργάνωσης είναι ο Νίκος Τράκας, από την Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., έλληνας αντιπρόσωπος στην IPPOG.

Επικοινωνία:
Prof. Dr. Michael Kobel, Technical University of Dresden, +49 - 351 - 463 39880
Email: kobel@physik.tu-dresden.de

Dr. Uta Bilow, Technical University of Dresden, +49 - 351 – 463 32956
Email: uta.bilow@physik.tu-dresden.de

Αναπλ. Καθηγητής Ν. Τράκας, Ε.Μ.Π., 210 772 3047
email: ntrac@central.ntua.gr


Πληροφορίες:
www.physics.ntua.gr/MC_2011    : (ο ελληνικός ιστότοπος για τα Masterclasses)

www.physics.ntua.gr/POPPHYS       : (ο ελληνικός εκλαϊκευτικός ιστότοπος)

www.physicsmasterclasses.org  : (βασική σελίδα της διοργάνωσης)

www.physicsmasterclasses.org/index.php?cat=schedule  : (το διεθνές πρόγραμμα)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

next 5 in 5 Οι προβλέψεις της ΙΒΜ για τις τεχνολογικες εξελιξεις